Retinol: tako deluje pri negi kože!

Retinol: tako deluje pri negi kože!

Trendna sestavina pod mikroskopom.

Sestavina retinol, znana tudi kot vitamin A, je že dolgo trend nege kože! Toda kaj točno stoji za tem hypom in kaj točno lahko stori priljubljena sestavina proti staranju?

Kaj je retinol in kako deluje pri negi kože?

Retinol je zelo učinkovita oblika vitamina A, bistvenega vitamina za strukturo kože. Zlasti je znan po svojih prednostih proti staranju. Po eni strani regenerativne lastnosti pomagajo aktivirati kožne celice, kar pomeni, da ima retinol učinek na izboljšanje kože. Gube in drobne linije se zmanjšajo, pore se izboljšajo in spodbuja antioksidativna zaščita pred prostimi radikali. Vitamin A je bistven za naš organizem, zlasti za naše oči, imunski sistem, presnovo železa in sluznico.

Ker je, kot je omenjeno zgoraj, vitamin A pomemben za strukturo kože in spodbuja korneocite zgornje plasti kože, je proces regeneracije kože podprt. To zmanjšuje gube in učinkovito gladi površino kože.

V spodnjih plasteh kože kolagen podpira kožo, zdrav okvir kolagena zagotavlja gladek, elastičen videz kože in manj gub. Retinol spodbuja lastno proizvodnjo kolagena v koži in tako podpira mladostnejšo polt!

Še več, ker je vitamin A tudi močan antioksidant, ščiti kožo pred prostimi radikali in drugimi škodljivimi vplivi okolja.

Kakšne vrste retinola obstajajo?

1. Estri retinola

To je predhodna faza, iz katere se retinol proizvaja šele po kemijskih reakcijah. Retinol ester je neaktivna oblika retinola, manj močna in mehkejša za kožo. Z drugimi besedami: nežnejša alternativa retinolu.

2. Retinol

Ker je treba čisti retinol v koži oksidirati v retinojsko kislino (tretinoin), je aktivna oblika retinola tretinoin. Mimogrede, za retinol velja naslednje: Ne uporabljajte prevelikih odmerkov, sicer bi lahko dražil.

3. Tretinoin

Ko se ester retinola pretvori v retinol, se pretvori v tretinoin, imenovan tudi kislina vitamina A.

Nasveti pri uporabi retinola

Retinol se uporablja v kremah, serumih, kapsulah ali čistilnih izdelkih in naj bi spodbujal sijočo polt. Toda kaj natančno je treba upoštevati pri uporabi retinola?

  • Najprej morate dati koži dovolj časa, da se navadi na novo učinkovino. Sredstvo za nego z retinolom uporabljajte dvakrat na teden, saj se lahko na začetku pojavi rdečica. Retinol ni primeren za vse tipe kože, zato, če je vaša koža razdražena in po približno enem tednu ne popusti, morate prenehati uporabljati izdelek.
  • Zaradi svoje občutljivosti na svetlobo je najbolje, da svojo nego retinola uporabite zvečer. Čez dan morate vsekakor vključiti SPF v svojo nego!
  • Manj je včasih več! Tudi majhen odmerek retinola lahko izboljša polt vaše kože, zato počasi spoznavajte to aktivno sestavino in preverite, koliko vitamina A potrebuje vaša koža.