Retinol, hialuron, vitamin C: učinkovine v kozmetiki

Retinol, hialuron, vitamin C: učinkovine v kozmetiki

Glavne informacije in česa ne smete kombinirati

Vitamin C, retinol, hialuronska kislina in podobno

Vsak tip kože in polti ima svoje individualne potrebe. Da bi ugotovili, katera kozmetika je primerna, je treba vedeti, katere učinkovine so, kakšne učinke imajo na kožo in katere učinkovine se ne smejo kombinirati med seboj, ko se uporabljajo na občutljivi koži.

Aktivne sestavine v kozmetiki in njihovi učinki

Aktivne sestavine so sestavine, ki jih kozmetični izdelki vsebujejo v optimalni koncentraciji ali nekoliko nad zahtevano koncentracijo, tako da pozitivno vplivajo na kožo. Na podlagi znanstvenih raziskav te učinkovine dolgoročno pomagajo izboljšati težave s kožo.

Najpomembnejše učinkovine v kozmetiki vključujejo vitamin C in njegove derivate, vitamin A in njegove derivate (npr. Retinol), vitamin E, skvalan, niacinamid, hialuronsko kislino, azelaično kislino, salicilno kislino in glikolno kislino. Ti aktivni učinki imajo antioksidativni učinek, ki zagotavlja zaščito pred prostimi radikali in imajo visoke učinke proti staranju. Hialuronska kislina in skvalan tudi ščitita kožo pred izgubo vlage in lahko izboljšata elastičnost.

»Odkrijte našo veliko izbiro serumov za obraz!

 • Vitamin C: močan antioksidant, ki ščiti pred škodljivimi vplivi okolja, deluje celično obnavljajoče in poskrbi, da je koža videti bolj enakomerna z odpravljanjem temnih madežev in manjših nečistoč.
 • Vitamin A / Retinol: gladi fine gubice, deluje antioksidativno, izboljša polt, spodbuja obnovo celic in spodbuja proizvodnjo kolagena.
 • Vitamin E: močan antioksidant, ki kožo ščiti pred prostimi radikali, spodbuja regeneracijo zaščitne pregrade, zmanjšuje poškodbe zaradi sonca zaradi UV in preprečuje prezgodnje staranje kože.
 • Skvalan: deluje antioksidativno, ščiti kožo pred izgubo vlage in zagotavlja prožno, mehko polt.
 • Niacinamid: derivat vitamina B3, ki ščiti pred prostimi radikali, preprečuje drobne gubice, spodbuja tvorbo lipidov in lastno tvorbo kolagena in elastina v telesu ter krepi zaščitno pregrado kože.
 • Hialuronska kislina: poveča vsebnost vlage v koži, izboljša elastičnost, lahko zmanjša globino gub in preprečuje prezgodnje staranje kože.
 • Azelaična kislina: učinkovita proti nečistočam kože, odstranjuje odmrle kožne celice in deluje antioksidativno.
 • Sadna kislina: izboljša pore, zmanjša pigmentne madeže, preprečuje nečistoče in spodbuja obnovo celic.
 • Salicilna kislina (znana tudi kot BHA): lušči zgornjo plast kože, spodbuja obnovo in obnovo celic ter preprečuje nečistoče.
 • Glikolna kislina (znana tudi kot AHA): bolj kot salicna kislina prodira skozi kožo, odstranjuje odmrle kožne celice in ima pomlajevalni učinek.

Priporočene učinkovine v kombinaciji z nečistočami: vitamin C in kisline, kot so azelaična kislina, salicilna kislina in glikolna kislina, so še posebej dobri pri preprečevanju nečistoč, spodbujanju obnavljanja celic in izboljšanju polti. Dobra mešanica za uporabo na mozoljih in suhi koži je kombinacija salicilne kisline in hialuronske kisline.

Za okrepljen sijaj priporočamo uporabo izdelkov, ki jih napolnite s skvalanom in vitaminom C.

Teh učinkovin ne smemo mešati med seboj

 • Vitamin C in AHA kisline

Skupaj uporabljena kislina AHA lahko spremeni pH vrednost izdelkov, ki vsebujejo vitamin C, in s tem zmanjša njihove antioksidativne učinke. Učinki vitamina C se ne morejo popolnoma razviti. Ker imata obe učinkovini piling učinek, lahko kombinacija povzroči občutljive madeže na občutljivih vrstah kože. Najbolje je, da izdelek uporabljate z vitaminom C zjutraj (pozneje obvezno nanesite kremo za sončenje), zvečer pa nanesite kisli izdelek.

 • Retinol in AHA ali BHA kisline

Retinol je še posebej primeren kot sestavina proti staranju. Spodbuja proizvodnjo kolagena in spodbuja obnovo kože. V kombinaciji z izdelki, ki vsebujejo na primer salicilno kislino ali glikolno kislino, retinola ni treba nujno uporabljati, če imate zelo občutljivo kožo. To lahko preobremeni kožo in povzroči suhost. Vendar je kombinacija vsekakor koristna za normalne in mastne tipe kože.

 • AHA in BHA

Ti dve kislini se ne smeta mešati med seboj, zlasti če ju uporabljamo na občutljivi in zelo suhi koži. Piling učinek glikolne kisline na zgornjo plast kože in globoko čiščenje, piling učinek salicilne kisline (BHA) lahko povzroči izjemno suhost na koži.

Spremljajte Cosmeterie na trdnih medijih za lepotne novice in darila!