Vitamin C v kozmetiki - učinki in uporaba

Vitamin C v kozmetiki - učinki in uporaba

Anti-Aging, obnavljanje kože in boljši videz kože

Vitamin C je zelo učinkovit vitamin, ki se uporablja za krepitev obrambne sposobnosti telesa, podporo energijskemu metabolizmu, regeneracijo kože in preprečevanje prezgodnjega staranja kože. Zlasti v kozmetiki antioksidant v zadnjem času doživlja pravi hype, saj ščiti pred škodljivimi vplivi iz okolja, kožo naredi bolj enakomerno in vzdržuje njeno moč. Na lepotnem trgu so še posebej priljubljeni serumi, kreme in maske za obraz z vitaminom C.

Oblike vitamina C

Najbolj znana in najčistejša oblika vitamina C je askorbinska kislina. To je še posebej primerno v visoki koncentraciji (približno 15 - 20%) za zmanjšuje težave s kožo, kot so pigmentacijske sledi in mozolji. Poleg askorbinske kisline se v kozmetiki uporabljajo tudi druge oblike vitamina C (na primer retinol acetat, magnezijev askorbil fosfati, natrijevi askorbilni fosfati ali v maščobno topen ester vitamina C, na primer askorbil palmitat ali askorbil tetraizoopalmitat).

Vitamin C serumi

V serumu lahko vitamin C uporabimo v najčistejši obliki. Pri dodajanju čistega vitamina C mora biti pH vrednost formule kisla, da lahko koža dobro absorbira antioksidant in doseže najboljši učinek. Vendar se seruma z visoko koncentracijo vitamina C ne sme uporabljati vsak dan zaradi obnavljanja celic. Mimogrede, priporoča se koncentracija približno 15%. Stabilizirani serum vitamina C podjetja Organic Pharamcy (naročite še danes!) vsebuje točno optimalno koncentracijo in je eden najbolj prodajanih kozmetičnih izdelkov.

Poleg serumov je vitamin C na voljo tudi kot razpršilo. Ne bi moglo biti bolj preprosto! Ultra Pure Solutions Vitamin C Facial Nano Spray podjetja M2 Beauté koži zagotavlja koncentriran vitamin C. Močne z nanotehnologijami stisnjene aktivne sestavine lahko prodrejo v globlje plasti kože in tam delujejo ciljno. Serum za brizganje obnavlja kožne celice od znotraj, povečuje njihovo odpornost, nevtralizira proste radikale in tako preprečuje prezgodnje staranje kože.

Kaj je treba upoštevati?

Seruma z visoko koncentracijo vitamina C ne smemo uporabljati vsak dan zaradi obnavljajočega se učinka na kožo, sicer lahko povzročijo draženje. Za vsakodnevno uporabo je najboljša krema z manjšim odmerkom vitamina C, ki zagotavlja tudi intenzivno hidracijo. Vsekakor je priporočljiva dnevna krema s faktorjem zaščite pred soncem, če uporabljamo izdelke, ki vsebujejo vitamin C, saj kožo naredijo bolj občutljivo na svetlobo. Poleg tega vitamina C ne smemo uporabljati v kombinaciji z AHA kislinami, saj negativno vpliva na absorpcijo vitamina.

Serume vitamina C je treba hraniti ločeno od svetlobe in jih po uporabi hraniti dobro zaprte, sicer se njihov učinek lahko zmanjša.